Vedonlyöntiyhtiöt ovat lätkäfanien näköpiirissä ympäri maailmaa. Suomessa on tällä hetkellä yksi vedonlyöntisivusto, joka saa näkyviä mainoksia asettaa pelipaitoihin ja halleihin, ja se on Veikkaus. Tämä tulee kuitenkin muuttumaan lisenssimallin myötä, sillä ulkomaiset vedonlyönti- ja peliyhtiöt odottavat innolla tulevaa muutosta, joka astuu voimaan vuosien 2026 ja 2027 välillä.
Maailmalla peliyhtiöt ovat voineet jo tukea joukkueita sekä luonnollisesti liiga-organisaatioiden toimintaa jo pitkän aikaa, ja tämä näkyy myös pelaajien palkoissa ja hallien sekä tapahtumien puitteissa. Rahaa sataa laariin ulkomailla, mutta Suomessa odotetaan vielä pari vuotta ennen kuin rahaa alkaa tulemaan tännepäin.
Ulkomaiset peliyhtiöt tuovat faneille tuliaisia
Ulkomaiset peliyhtiöt ja heidän tuoma rahavirta mahdollistaa esimerkiksi kiekkoseuralle valtavasti enemmän, mitä kotimainen Veikkaus pystyy tällä haavaa tarjoamaan. Tulevaisuudessa tulemme näkemään kiekkohalleissa ja pelipaidoissa myös ulkomaisten nettikasinoiden sekä vedonlyöntisivustojen mainoksia logoina, mutta mahdollisesti tulemme näkemään myös mainoksia vedonlyöntibonuksista, jotka ovat iso osa pelikulttuuria.
Peliyhtiöt maksavat mainospaikoistaan, ja tämän johdosta urheiluseurat voivat tehdä muun muassa pelaajahankintoja, ja uudistuksia uudella tasolla. Rahavirta ei päädy ainoastaan seurojen pussiin, vaan sitä valuu myös verottajan kautta valtiolle, mikä mahdollistaa urheilun tukemisen järjestöjen kautta. Eritoten junioriseurat saavat tästä paljon apuja, mikä nostaa myös juniorivalmennuksen uudelle tasolle, vaikka se jääkiekossa onkin jo kohtuullisen hyvää.
Millaisia mainoksia ulkomaiset yhtiöt saavat käyttöönsä?
Ulkomaiset peliyhtiöt saavat käyttöönsä perinteiset sponsoripaikat pelipaidoista ja kaukaloista. Vielä lakimuutosta ja lisenssimallia hiotaan, mutta on myös mahdollista, että vedonlyöntisivustot voivat tuoda omat tarjouksensa näkyville tietyissä paikoissa. Vedonlyöntibonukset ovat erinomainen asiakashankintaa parantava ominaisuus, mutta vielä jää nähtäväksi, päästäänkö tämänkaltaista mainontaa näkemään Suomessa.
Urheiluseuroille tullaan maksamaan kohtuullisia summia jo pelkästään pelipaidoissa tai kaukaloissa näkyvistä mainoksista, mutta tämän lisäksi mahdollisia mainospaikkoja ovat omat aitiot, nimikkotarjoilut ja kanta-asiakkaille omat tapahtumat niin ikään peliyhtiön nimikkotapahtumana.
Mainonnasta löytyy myös haittapuolia
Kuten sanottu, kolikolla on myös kääntöpuoli. Suomi on jatkuvasti pyrkinyt vähentämään pelaamisen aiheuttamia haittoja. Haittojen on havaittu vaikuttavan ihmisten mielenterveyteen ja jopa fyysiseen terveyteen, mutta ennen kaikkea talouteen. Veikkaus on puolestaan tällä hetkellä voinut mainostaa ainoana toimijana Suomessa, ja se on myös tukenut järjestöjä, jotka keskittyvät ratkaisemaan pelihaittoja, mutta ennen kaikkea auttamaan pelaajia, jotka näistä erinäisistä ongelmista kärsivät.
Ulkomaisten peliyhtiöiden läsnäolo tulee näkymään myös tässä. Rahaa tullaan ohjaamaan pelaamisen haittavaikutusten torjumiseen niin verotuksen kuin lisenssimaksujen myötä. Tämän lisäksi uskoisin isompien yhtiöiden osallistuvat pelihaittojen torjuntaan rahallisesti, mikä tarkoittaa myös suurempaa budjettia ongelmien ratkaisussa.
Lisenssimallin vaikutus kiteytettynä lätkäfanin silmin
Lisenssimalli tuo siis ennen kaikkea rahaa pöytään. Tällä rahalla seurat voivat tehdä isompia pelaajahankintoja, mikä nostaa varmasti niin Mestiksen kuin Liigan tasoa valtavasti. Tämän lisäksi lätkäfanit pääsevät nauttimaan paremmista puitteista otteluiden lomassa, ja erilaisista tapahtumista, joiden järjestämisen rahavirta mahdollistaa.
Suomalaisen lätkäfanin silmin, uudistus on enemmän kuin tervetullut.