Seuraa meitä:
Jalkapallo - Futisfani.com Urheilu-uutiset - Penkkiurheilu.com Viihdeuutiset ja juorut - Uutisankka.com Nikotiinipussit - Pussit.com Lainaa - HalvinLaina.fi Yrityslaina.com
Pussit mainos

Uncategorized

Suomalaiset liigaseurat odottavat tulevia sponsorirahoja vesi kielellä

Liigat ja sponsorointi
Pexels

Suomessa eletään urheilumaailmassa mielenkiintoisia aikoja, sillä tulevien vuosien aikana saattavat niin sanotut ”rahahanat” aueta kansainvälisten rahapeliyhtiöiden suunnasta. Taustalla on Suomen rahapelilainsäädännön uudistus, joka mahdollistaisi toiminnan Suomessa myös muille operaattoreille kuin Veikkaukselle.

Suomessa valtio-omisteinen rahapeliyhtiö Veikkaus on perinteisesti ollut suuri sponsori urheilumaailmassa. Lisäksi liigaseurojen toimintaa on sponsoroitu esimerkiksi paikallisten yritysten toimesta, jotka ovat saaneet vastapalkkiona näkyvyyttä otteluissa, seurojen vaatetuksessa sekä mainonnassa.

Urheiluseurojen sponsorointi on kuitenkin Suomessa ollut todella lapsenkengissä verrattuna maailmalle, missä suuret rahapeliyhtiöt syytävät urheiluseurojen toiminnan tukemiseksi valtavia rahoja. Tulevaisuudessa tätä suuren maailman meininkiä voidaan nähdä myös Suomessa.

Miten liigaseurojen sponsorointi on muuttumassa?

Liigaseurojen sponsorointi on ollut toki sallittua Suomessa tähänkin asti, mutta ei rahapeliyhtiöiden toimesta. Suomessa rahapelejä tai vedonlyöntiä eivät ole saaneet tarjota muut toimijat kuin Veikkaus, ja tämä on tarkoittanut luonnollisesti myös mainonnan olevan kiellettyä.

Seuraavien kolmen vuoden aikana Suomessa ollaan uudistamassa rahapelilainsäädäntöä niin, että Veikkauksen lisäksi myös muut toimijat voisivat hakea virallisen lisenssin tarjotakseen palveluitaan Suomessa ja suomalaisille pelaajille. Tällöin vedonlyönti ilman rekisteröitymistä olisi mahdollista aidolla Suomen lisenssillä MGA- tai EMTA-lisenssien sijaan.

Rahapelimarkkinan osittainen vapautuminen tarkoittaisi tietysti muutoksia myös rahapelien mainontaan Suomessa. Rahapeliyhtiöille tulisi mahdolliseksi ostaa näkyvyyttä urheilumaailmasta ison maailman malliin sponsoroimalla yksittäisiä urheilijoita sekä seuroja.

Käytännössä liigaseurojen sponsorointi muuttuisi niin, että jatkossa kaukalonlaidoista sekä pelaajien paidoista voitaisiin bongata myös rahapeliyhtiöiden logoja. Kysymysmerkkejä on kuitenkin ilmassa vielä paljon, sillä tiedossa ei ole kuinka paljon ja millä kaikilla tavoilla rahapelioperaattorit saavat palveluitaan Suomessa mainostaa lisenssin haettuaan.

Mitä urheiluseuran sponsorointi tarkoittaa?

Urheiluseurassa sponsorointi käsitteenä on varsin vanha. Mikäli olet törmännyt yritysten logoihin urheilijoiden vaatteissa ja varusteissa, olet törmännyt myös sponsorointiin. Tiivistettynä sponsoroinnin tarkoitus on rahoittaa urheiluseuran toimintaa näkyvyyttä vastaan.

Käytännössä urheiluseuraa voi sponsoroida kuka tahansa, mutta suurimmat sponsorit ovat yleensä suuria yrityksiä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että harvalla yksityisihmisillä on varaa käyttää urheiluseurojen tukemiseen yhtä suuria summia kuin yrityksillä. Lisäksi yritykset tarvitsevat näkyvyyttä, yksityisihmiset eivät niinkään.

Rahapeliyhtiöiden sponsorointi urheilussa on yleistä ja kasvattanut suosiotaan etenkin 2010-luvulla. Urheilumaailma on etenkin vedonlyöntiä tarjoaville operaattoreille luonnollinen paikka hakea näkyvyyttä.

Sponsoreita urheiluseuroilla on yleensä useita. Pääsponsorit antavat yrityksen käyttöön tietysti suurimmat rahasummat, mutta saavat vastineeksi myös suurimman näkyvyyden. Pääsponsoreiden logot ovat yleensä näkyvillä seuran peliasuissa, mahdollisen kotistadionin mainospaikoilla sekä seuran virallisilla nettisivuilla.

Pienemmät sponsorit lahjoittavat seuralle pienemmän summan ja saavat vastineeksi pienemmän, usein hyvin nimellisen näkyvyyden. Vaihtoehtoisesti näkyvyyttä ei tarjota laisinkaan, vaan sponsori voi saada vastineeksi esimerkiksi kausikortteja tai irtolippuja seuran peleihin.

Urheiluseurojen lisäksi rahapeliyhtiöt (ja muutkin yhtiöt) voivat sponsoroida myös yksittäisiä tapahtumia. Esimerkiksi suurissa kansainvälisissä kisoissa ja turnauksissa on yleensä aina jokin pääsponsori, joka saa kulujen kattamisen vastineeksi valtavasti kansainvälistä näkyvyyttä.

Tunnettuja esimerkkejä maailmalta

Maailmalla rahapeliyhtiöiden toimiminen urheiluseurojen sponsoreina on todella yleistä. Esimerkiksi Englannin Valioliigassa monilla joukkueilla on rahapeliyhtiö pääsponsorina.

Yksi esimerkki tällaisesta on Betway-rahapeliyhtiön toimiminen West Ham Unitedin pääsponsorina jo lähes kymmenen vuoden ajan. Seuran sekä Betwayn välinen sopimus kattaa muun muassa seuran peliasut sekä stadionin suuret mainospaikat.

Espanjassa puolestaan 888Sport on pyrkinyt kasvattamaan tunnettuuttaan toimimalla Sevilla FC:n pääsponsorina. Yhtiön logon voi bongata seuran pelipaidoista sekä stadionilta ja ilmoittamiensa tietojen mukaan 888Sportille yhteistyö onkin ollut hedelmällistä espanjalaisen asiakaskunnan houkuttelemisessa.

William Hill, yksi maailman vanhimmista ja tunnetuimmista rahapelioperaattoreista, on toiminut Skotlannin jalkapalloliigan pääsponsorina. Tässä tapauksessa sponsori on nimenomaisesti tukenut kokonaista liigaa yksittäisen seuran sijaan.

Mahdollisia sponsoreita suomalaisille liigaseuroille

Suomalaisten liigaseurojen tulevaisuuden sponsorit määräytyvät tietysti sen mukaisesti, mitkä kaikki rahapelialan yhtiöt päättävät hakea Suomen lisenssiä. Toimiakseen suomalaisen urheiluseuran sponsorina on yhtiöllä oltava toimintalupa.

Todennäköistä on, että tunkua markkinoille on. Suomalaiset ovat tunnetusti aktiivista rahapelikansaa ja monet suurimmista alan operaattoreista ovat toimineet Suomessa tähän asti epävirallisesti muun muassa Maltan sekä Viron lisensseillä.

Mahdollisia sponsoriyhtiöitä suomalaisille liigaseuroille voisivat olla etunenässä William Hill, Betsson, Kindred Group sekä Bet365. Esimerkiksi Betssonin portfolioon kuuluu monia suosittuja sivustoja, kuten NordicBet ja iBet. Kindredin kruununjalokivi puolestaan on Unibet.

Odotettavissa on, että suurimmat sponsorirahat tulevat nimenomaan näiltä alan suurimmilta toimijoilta. Todennäköisesti lisenssin hakee myös moni pienempi vedonlyöntioperaattori, näiden toimijoiden sponsorirahoista saatetaan päästä nauttimaan enemmän alemmilla sarjatasoilla.

Kuten mainittua, vielä on myös auki kysymys missä muodossa ja kuinka paljon rahapeliyhtiöt saavat näkyvyyttä Suomessa ostaa. Aikaisemmin väläyteltiin mahdollisuutta että vedonlyöntiyhtiöt eivät saisi näkyä otteluissa, joissa on alaikäisiä katsojia. Tämä ajatus on onneksi ilmeisesti kuitenkin unohdettu ennen käytäntöön viemistä.

Myös vedonlyönti muuttuu rahapeliuudistuksen myötä

Sen lisäksi että Suomen rahapelilainsäädännön odotettu uudistus tuo kotimaisille liigaseuroille kaivattua sponsorirahaa, uudistuu myös vedonlyönti. Tulevaisuudessa suomalaisten saatavilla on paljon monipuolisemmin erilaisia vedonlyöntivaihtoehtoja.

Alun perin rahapeliuudistuksen on suunniteltu tapahtuvan vuonna 2026, mutta monet asiantuntijat ovat veikanneet uudistukseen tarvittavan vähintään vuoden enemmän aikaa.

Kiivaampi kilpailu vedonlyöntiyhtiöiden välillä voi tarkoittaa ainakin tiettyyn pisteeseen asti parempia kertoimia. Lisäksi kilpailutilanteessa operaattorit tarjoavat vedonlyöjille parempia bonuksia, joskin Suomen rahapeliuudistuksen osalta on vielä täysin auki missä mittaluokassa operaattorit saavat bonuksia tarjota.

Kokonaisuutena Suomen rahapelimarkkinan uudistaminen on kaivattu uudistus. Usean vuoden ajan suuri osa suomalaisista vedonlyöjistä on pelannut muualla kuin Veikkauksen palveluiden parissa, mutta urheilujoukkueet eivät ole silti saaneet osaansa rahapelialan tuotoista siinä määrin kuin toivottavaa olisi.

Rahapelitoiminnan vapautumisen myötä suomalaista urheilua voidaan kehittää jälleen eteenpäin, sillä käytettävissä on enemmän rahaa ja resursseja. Seuroilla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi uusia pelaajahankintoja sekä puitteiden parantamista entistä viihdyttävämpien kokemusten tarjoamiseksi katsojille.

FUTISFANI.COM

Loading RSS Feed

PENKKIURHEILU.COM

Loading RSS Feed

Lisää aiheesta Uncategorized